Slumdog Millionaire: The Work of the Imagination

Prem Kumar: ‘A few hours ago, you were giving chai for the phone walahs. And now you’re richer than they will ever be. What a player!’

Met deze zin bejubelt de presentator van de quiz Who Wants to be a Millionaire? de straatarme jongen Jamal met het winnen van een groot geldbedrag. Dit is een scène uit de film Slumdog Millionaire van Danny Boyle uit 2008. Het citaat toont de grote verandering aan die plaats heeft gevonden in het leven van Jamal, een straatarme jongen die een miljoen wint door deel te nemen aan een televisiequiz.

Het belangrijkste element van deze film is de kracht van de verbeelding. Jamal droomt en stelt zich voor dat hij verder zal komen in zijn leven, dat hij het wel gaat maken en dat hij degene zal zijn die uit het patroon van armoede kan ontsnappen. Dit geloof weet hij uiteindelijk in zijn handelen te realiseren wanneer hij de quiz wint.

Appadurai schrijft in The Right to Participate in the Work of the Imagination over de kracht van de verbeelding, die in alle lagen van de samenleving te vinden is. De verbeelding is datgene dat we ons voorstellen als een mogelijkheid die in de toekomst ligt. Het is echter niet enkel een abstract begrip, maar het wordt heel concreet door het lichamelijk handelen naar de verbeelding. De verbeelding is datgene dat een maatschappij vooruit helpt. Vaak wordt gedacht dat het fantaseren en verbeelden slecht is toebedeeld aan diegene die in de basisbehoeften voorzien zijn. Appadurai stelt echter: ‘Even the poorest of the poor should have the capability, the privilege and the ability to participate in the work of the imagination.’ (Appadurai, 2002, 46). Ook de meest arme personen bezitten de kracht van de verbeelding.

Natuurlijk is er veel kritiek gekomen op deze film, ook vanuit de Indiase diaspora. De film Slumdog Millionaire toont echter wel op een mooie en sprekende manier de kracht van de verbeelding bij een arme straatjongen aan. En niet alleen de personages in de film maken door de verbeelding een verandering door, ook de acteurs zelf zijn door de film rijker en bekender geworden.

Meer lezen:

Appadurai, Arjun. (2002) ‘The Right to Participate in the Work of the Imagination’, in: Joke Brouwer, Arjen Mulder & Laura Martz (eds.), TransUrbanism. Rotterdam: V2_Publishing / NAi Publishers: 32-47.

Anke Koenraadt

Advertenties

~ door schizofragmendentities op november 30, 2010.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: