Multimediale life-writing

Internet Killed Television is een blog van de 26-jarige Charles en zijn 21-jarige verloofde Alli uit Tallahassee, Florida. Elke dag van het jaar, en inmiddels al 570 dagen lang, filmen zij hun leven en plaatsen verslagen daarvan op hun YouTube-kanaal, die inmiddels al meer dan 300.000 abonnees heeft. Dit kanaal echter slechts een fractie van het project: op hun eigen website vind je ook foto’s, een geschreven dagboek en recepten en kun je naast t-shirts bestellen ook iPhone apps en de ‘themesongs’ die je achter de filmpjes treft, downloaden. Bovendien gaan zowel Charles als Alli prat op hun geekyness met hun MacBooks, iPhones en hoogstaande foto- en videocamera’s en zijn ze te vinden op Facebook, Twitter, Flickr en andere sociale netwerksites. Hun project is ontzettend populair – zo werd het filmpje waarin Charles Alli ten huwelijk vraagt al meer dan 2 miljoen keer bekeken. Daarnaast wonnen ze in 2009 een Mashable Open Web Award voor Best Brand Use on YouTube in de categorie Social Media.

In eerste instantie lijkt het alsof Charles en Alli niets anders doen dan een digitaal dagboek bijhouden. In haar tekst over dagboeken en weblogs schreef José van Dijck dat het schrijven in een dagboek ‘should […] not only be regarded as stilled reflections of life, but as ways of constructing life’ (Van Dijck, 124). Op een verrassend open manier construeert het stel een dagboek-achtig digitaal leven om hun eigen leven mee te representeren.

De website is echter een vorm van life-writing waarbij gebruik gemaakt wordt van vrijwel alle mogelijke digitale media. Charles en Alli zijn personages in hun eigen reality show – niet voor niets heet de site Internet Killed Television – vol dagelijkse beslommeringen en creatieve uitspattingen. Ze presenteren zich ook nadrukkelijk als zodanig middels de voorgeschreven en voorgestructureerde elementen die de digitale wereld hen biedt. Zij kiezen echter niet één medium om zichzelf te representeren, maar lijken het hele spectrum aan digitale media te willen gebruiken. Alsof zij zich bewust zijn van de beperkingen die hermediatie met zich meebrengt en zich daarom via zoveel mogelijk verschillende uitingen (film, muziek, beeld, geschreven tekst, mode en zelfs smaak) presenteren. Representatie is nooit compleet, zo lijkt het, en de correcte vertaling van het ‘zelf’ een multimediaal Gesamtkunstwerk.

Robin van Deutekom

~ door schizofragmendentities op november 24, 2010.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: